Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

...Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin...
...Ciq Tiey and family memohon maaf jika ada salah dan silap...
...selama berbelog kat sini...
...kalau pernah mengguris perasaan sesiapa pun sengaja or tak sengaja...
...harap dimaafkan...


...Buat kawan-kawan yg kenal ciq tiey...
...ciq tiey menyusun sepuluh jari memohon maaf sekiranya ada salah dan silap...


...Hari Raya sila beringat sikit...
...jangan main sumbat je...
...makan tu control cikit...kang lepas raya memasing menyumpah diri sendiri...
...sebab naik berkilo-kilo...
...puasa turun 1 kg...raya naik 5 kg...
...HA..HA..HA...



Selamat Hari Raya
&
Maaf Zahir Batin


Ikhlas, 
...cIQ tIEY- en azrul- auni aqilah...



p/s: have a safe drive & raya :)

Tuesday, August 23, 2011

5 bulan yayang :)




                  
...auni sudah 5 bulan...
...yeay!!!...
...tapi yg tak bestnya...
...esok Auni kena gi klinik...
...takutnya kena inject...
...uwaaa!!!...
Auni's Note : as long as mummy dgn Auni...
Auni tak takut :)
Mummy's Note : tapi mummy yg risau la syg :(

Thursday, August 18, 2011

Sori Hubby


...pagi tadi dengar ceramah dalam tv...
...teringat2 kata penceramah tadi...
...sayangi mereka yg anda sayangi...
...selagi mereka ada...
...zahirkan kasih sayang anda...
...tak kira dlm bentuk kebendaan, perbuatan dsb...
...terkesima aku seketika...
...betapa telah lama aku abaikan hubby...
...sejak kehadiran Auni...
...bukannya dia tak pernah merungut...
...selalu, tapi aku buat tak peduli...
...sungguh, ceramah tadi menyedarkan aku...
...bukannya aku tak cintakan dia...
...bukannya aku tak sayangkan dia...
...malah lebih lagi dan kian bertambah2...
...cuma masaku lebih terarah kpd Auni...
...Auni itu, Auni ini...
...Auni sana,Auni ini...
...sian dia kan?...
...tapi hari ini...
...aku benar2 telah sedar...
...takkan aku biarkan hari2 yg berlalu...
...selepas ini dgn mengabaikan dia...
...apatah lagi buat dia rasa menjauh...
...insyaallah...

*tears*


p/s : sorry b, i love u...muahssss

Tuesday, August 16, 2011

ikan bakar ciq tiey sgt sedap :)


...sebenarnya ciq tiey ni suka sangat main masak-masak...
...entah lah bila masak rasa hepi sangat...
...rasa dapat luahkan perasaan dekat ikan,dekat udang,dekat sayur...
...bila tengok semua org makan,kenyang...
...rasa puas sangat-sangat...
...sabtu minggu lepas en hubby order nak makan ikan bakar...
...terus call bonda puteri ratu saadong minta resepi...
...Alhamdulillah first time buat , Jadi!!!! ...




...Insyaalah kalau masak dengan kasih sayang sure jadi punya...

...Selamat memasak mommies!!!...
 
*Edited*

...Oklah..ada orang call office tadi mintak recipe... 
 
Bahan-bahan:
 
...serai-5btg...
...halia...
...bawang merah-7 biji...
...bawang putih-selabu...
...bawang besar-3 biji...
...lada cengit...
...daun limau purut...
...daun kunyit...(hiris halus)
...belacan...
...limau nipis...
...sos tiram...
 
bahan-bahan untuk blender:

...serai,halia,bawang merah,bawang putih,bawang besar,lada cengit,daun limau purut,belacan,air limau nipis...
 
bahan untuk dimasak:
...setelah selesai blender...
... tumis bahan tadi...
...letak la sos tiram,garam,gula,tok aji,daun kunyit & nisan...

selamat mencuba

p/s:tq Bonda Puteri Ratu Saadong...resepi istana zaman dahula-kala...


Kisah Norma Pesakit Barah Otak tahap 4

...salam alls...
...entry pagi ni ciq tiey nak share cerita kisah norma yang menghidap barah otak...
...Berat mata yang memandang...
...berat lagi bahu yang memikul bila tengok & baca kisah norma nie...
...kalau kita rasa kita susah...
... ramai lg yg lebih susah dari kita...
... kalau kita rasa kita malang or rasa down...
... kena ingat ramai lagi yg lebih malang dari kita...
...ciq tiey baru jer follow kisah norma nie...
...baru ari nie rasa nak share...
...maybe ade lagi rakan-rakan blogger yang tak tahu...
...so,jom singgah di blog kakak ipar norma iaitu Moon...
...Ya allah...
...bila tengok kesusahan org...
...beri sedikit kesedaran untuk diri sendiri...


hati jadi sayu bila tengok pic ni..betapa bertuah nya my auni..ada mummy yg masih lagi mampu menyusukan dia..bagaimana dengan rafiq??..mendambakan belaian kasih sayang seorang ibu yg terlantar...


kasih sayang seorang suami yang tiada penghujung nya...

...Semoga dengan sedikit bantuan utk menyebarkan maklumat ini...
...dapat meringankan beban yg ditanggung oleh Norma & keluarganya...
...AMIN...


P/S:sambil mengalir air mata aku buat entry ni...sbb rasa bertuahnya hidup aku dikurniakan kesihatan hingga saat ini..Alhamdulillah..

Monday, August 15, 2011

Get well soon auni





...salam semua...
...ari nie baru dapat update blog..
...auni demam panas...
...dari weekend hari tue lagi...
...punya la baik angin dia...
...tak meragam pon cuma nak kita teman dia...
...ye la,badan tak sihat kan...
...mummy & daddy layankan jer...




...budak demam nie pulak...
...walaupon tido asyik merengek jer...
...alhamdulillah,panas dah berkurangan...
...cepat sembuh yer sayang...
...muahssss...

Tuesday, August 9, 2011

happy :)

...hari nie...
...aku rasa happy sangat...
...of course sebab boss aku tak der...
...hari ini,esok & lusa...
...tercapai jugak hajatku...
...utk bersenang lenang & bersuka ria...
...siot jer...
...ha..ha..ha...

p/s: nak kuar office awal arini..nak g pasar ramadhan...

new place :)

...finally...
...aku ditempatkan di sini...
...@ my new place...
...pejabat timbalan dekan penyelidikan...
...alhamdulillah...
...tempat best & big boss pun sgt ok...
...everything's ok...
...:)...


tu officemate aku..kak da :)

p/s : Assalammualaikum prof...:)

Good Bye :(

...its time to say goodbye...
...goodbye my x-bosses...
...goodbye my frens...
...goodbye everything...
...gonna miss them...
...:(...

p/s : uols, i tak ke mana-mana pun...
but i nak pindah ke office lain :D

Tuesday, August 2, 2011

{ Fadilat Terawih }

...just nak share dengan uols...
...fadilat terawih malam 1-10...
...semoga kita semua mendapat kelebihan ini...
...AMIN...


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
•Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
•Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
•Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
•Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
•Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
•Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
•Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
•Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
•Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
•Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

Monday, August 1, 2011

{ Selamat Berpuasa }


                                               ...selamt berpuasa uols...
...semoga di bulan mulia ini...
...segala amalan kita akan dinilai...
& dirahmati Allah...


1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.
2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.
3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.
4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.
5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.
6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.
7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.
8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.
9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.
10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.
11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.